Page 3 of 5

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sat Feb 16, 2013 11:35 pm
by Bladeforce
Works a treat Zeus and thanks for 1.01 great stuff!

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sun Feb 17, 2013 9:21 pm
by Zoomer
Zeus, that's just fantastic, thank you! I've tried to run this game on a modern system for a long time and been always facing that problem with level loading. Now it works perfectly. I know that this game is extremely unpopular yet this game is from my childhood and I always wanted to play it again. Not so long ago I even built a win98/p3-tualatin-1.4/i815/voodoo5-5500 system for it and now this system is useless, haha!

...well not entirely useless but still.

Thank you anyway. I see that fixing the level loading problem was rather easy for you. Could you please shed some details on what exactly was wrong with the exe?

I appreciate the things you're doing! And I do understand that donations are necessary. They're on their way, thank you again :)

Also do you have some ideas on why it crashes with dx7 render? I believe it somehow connected with that menu rendering which uses ddraw 2d?

And the last question: if it runs in 3dfx it uses 16-bit color mode, is it so?

Oh yea, and also for those who run it in windows xp or in Windows 7 with dsound->OpenAL wrapper (Alchemy, Realtek 3dsound back). If you want to run it with surround sound, open file .\DLL\sound\Snd_cpa.ini and under [DLL_Sxd] section change the following line:

Unconditionnal=none

to

Unconditionnal=WAVd3

Save it, then in the settings inside the game choose audio: Surround

Edit: Damn, the game crashes when I try to map a ff wheel to it. Oh well... Yeah, it falls apart. That's what you get for shoddy coding :)

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sun Feb 17, 2013 10:22 pm
by OldByte
Tried this with the new nGlide 1.01 but the game hangs in the loading screen. :(

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sun Feb 17, 2013 10:35 pm
by Zoomer
Have you replaced game's exe with the file Zeus provided on the previous page?

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sun Feb 17, 2013 10:53 pm
by OldByte
Zoomer wrote:Have you replaced game's exe with the file Zeus provided on the previous page?


Yes I have.
Also installed with the P4 installer and updated it to 1.1.

Edit

I also tried it on my XP partition, but I'm still having the same problem.

Re: Pro Rally 2001

Posted: Tue Feb 19, 2013 12:21 am
by Zeus
Zoomer wrote:Could you please shed some details on what exactly was wrong with the exe?

Timers.. RDTSC timers. They are broken from P4 onwards, but I found that game works fine on AMDs. Modified exe exposes fake processor ID.

Zoomer wrote:Also do you have some ideas on why it crashes with dx7 render? I believe it somehow connected with that menu rendering which uses ddraw 2d?

No, I have no idea why it happens.

Zoomer wrote:And the last question: if it runs in 3dfx it uses 16-bit color mode, is it so?

nGlide converts everything to 32-bit on the fly.

OldByte wrote:Tried this with the new nGlide 1.01 but the game hangs in the loading screen. :(

Hmm.. I tested new exe on several Intels and AMDs.. but Phenom wasn't among them. Could this be the issue?

Re: Pro Rally 2001

Posted: Tue Feb 19, 2013 9:53 pm
by IceMan
AMAZING! For the first time ever I can play it beyond the loading screen on Windows XP! I too have an old PC with Voodoo5 as a backup for this game!

As I'm on XP it runs fine in Direct3D - I'm using an older nVidia driver 260.99 on my 7800GS+ card, so wouldn't be surprised if newer ones break the game, 260.99 seems to run everything, whilst 285.58 breaks some games, and newer ones than that wreck everything from DX5-DX7 era!

I've actually tested getting on for 400 games across the driver versions, as I aim to hopefully get nVidia to at least notice the driver issue with newer drivers... anyway that's for another time.

Zeus, fantastic work! I do have 2 comments about the Glide version though: on my old P4 3.2GHz Extreme Edition PC, the behind-the-car views (F3/F4) are much slower than in car/cockpit (F1/F2), especially on night tracks; it may be something to do with the drawing of the car, or the shadow effects that move in 3D on objects at night.

Also, if you go into the graphics settings in the game and raise the resolution from 640x480 when running in Glide mode, the game keeps bombing back to the desktop saying Winmode error, then tries to change resolution, and fails again (you have to end-task prorally.exe).

Re: Pro Rally 2001

Posted: Wed Feb 20, 2013 10:34 am
by Bladeforce
Just a heads up, this game runs fine on my Win7 x64 box with fixed exe
GTX 550Ti 310.91 Drivers

Re: Pro Rally 2001

Posted: Wed Feb 20, 2013 12:34 pm
by stranno
Yup, it works great on Win7 64bit. But only in 640x480, otherwise it gives an error.

http://www.youtube.com/watch?v=yRfjp2vkEJc

Re: Pro Rally 2001

Posted: Sat Mar 16, 2013 7:10 am
by Butterman
I get an error box
WinMain
No 3D accelerationhardware was detected.
OK

i use the Demo version of this game so that is why it wont work maybe? But I played the demo version on win95/98 and i think i played it on a xp home edition.

xp pro sp3 can play quake 2 but its boring with just 1 game for the rest of my life. :cry: